Krabi v kuchyních umírají v bolestech
Nová studie švédských vědců potvrzuje, že krabi, humři a další korýši jsou schopni cítit bolest a strach. Pomocí EEG měřili aktivitu v centrálním nervovém systému krabů při vystavení bolestivým podnětům, jako jsou chemikálie nebo tlak. Zaznamenali jasné reakce nervových buněk v mozku, což naznačuje přítomnost receptorů bolesti v jejich měkkých tkáních.
Tato zjištění podporují dřívější pozorování chování korýšů po poranění, kdy vykazovali známky stresu a snahy o úlevu od bolesti. V reakci na tyto důkazy britská vláda již před třemi lety uznala hlavonožce a desetinožce za "vnímavé bytosti" a zakázala jejich vaření zaživa. Autoři studie apelují na nalezení humánnějších metod zabíjení těchto živočichů, pokud mají být nadále konzumováni.
Chceš vědět víc?
Posted in Aktuality on Nov 27, 2024.
Published by: Pavel Daněk