Klimatické změny ohrožují pěstování kávy v Keni
Klimatické změny vážně ohrožují pěstování kávy v Keni, která je známá produkcí jedněch z nejkvalitnějších kávových zrn na světě. Kávovníky jsou citlivé na teplotní výkyvy, což je činí náchylnějšími k plísňovým infekcím a škůdcům, které mohou zničit až 80 % úrody. Farmáři jsou nuceni používat herbicidy, jež mohou degradovat kvalitu půdy a představovat zdravotní rizika. Nedostatek vody způsobený nepravidelnými srážkami a vysokými teplotami dále komplikuje produkci, neboť k výrobě jednoho šálku kávy je potřeba až 140 litrů vody.
Tato situace má negativní dopad na živobytí tisíců keňských farmářů a dělníků, kteří často vydělávají méně než dva dolary denně. Navzdory snahám o adaptaci, jako je vysazování stínících stromů, zůstává budoucnost pěstování kávy v Keni nejistá. Mnozí farmáři pochybují o udržitelnosti tohoto odvětví pro další generace, což může vést k opuštění tradičních kávových plantáží a hledání alternativních zdrojů obživy.
Zaujalo Tě toto téma?
Plísně, sucho, škůdci. Změny klimatu ohrožují pěstování kávy v Keni
Posted in Aktuality on Jan 09, 2025.
Published by: Pavel Daněk