Vědci z australské Macquarie University zjistili, že dvojice bobulí hroznového vína, tzv. "hroznové dimery", mohou zesilovat mikrovlnná magnetická pole. Tento objev by mohl vést k vylepšení kvantových senzorů, které detekují magnetická pole pomocí nanodiamantů s defekty známými jako NV centra. V experimentech umístili nanodiamant na konec skleněného vlákna a vložili jej mezi dvě bobule vína. Ozařováním zeleným laserem pak pozorovali zvýšenou intenzitu mikrovln v okolí bobulí, což naznačuje, že hroznové dimery mohou účinně koncentrovat mikrovlnnou energii.

Zajímavé je, že velikost bobulí hraje klíčovou roli; optimální průměr pro dosažení tohoto efektu je přibližně 27 milimetrů. Tradičně se k zesilování mikrovlnných polí v kvantových senzorech používají safíry, avšak hroznové dimery se ukázaly být efektivnější, i když s určitými ztrátami energie a nižší stabilitou. Tento objev by mohl přispět k vývoji levnějších a účinnějších kvantových senzorů, využívajících běžně dostupné materiály.

Zaujalo tě toto téma?

Kvantové bobule: Obyčejné hroznové víno vylepšuje kvantové senzory