Nový komentář na základě odborných studií upozorňuje na rizika veganské stravy, zejména u dětí, těhotných žen a seniorů. Přestože veganství může být za určitých podmínek zdravé, vyžaduje pečlivě vyvážený jídelníček a často i doplňky stravy, protože jinak hrozí vážné deficity živin – například vitamínu B12, železa, zinku nebo omega-3 mastných kyselin. Autoři kritizují i jednostranné idealizování veganství a varují před jeho slepým prosazováním bez ohledu na biologické potřeby jednotlivce. Zdůrazňují, že u některých skupin může být veganská dieta i zdraví nebezpečná.

Příspěvek rovněž upozorňuje na rozdíl mezi přirozeně rostlinnou stravou a ultrazpracovanými veganskými náhražkami, které často obsahují nadbytek soli, cukru a aditiv. Argumentuje také evolučními souvislostmi – lidské tělo se vyvíjelo jako všežravé a dlouhodobé vyloučení živočišných produktů může být v rozporu s přirozenou biologií. Autoři proto apelují na zdravý rozum a individuální přístup k výživě místo ideologického nadšení. Veganství tak není automaticky zárukou zdravého životního stylu, a v některých případech může i škodit.

Zaujalo tě toto téma?

Veganem být nechtěl