Vědci zjistili, že klimatické změny již negativně ovlivňují kvalitu rýže, která je základní potravinou pro polovinu světové populace. Největší dopad mají vysoké noční teploty, které zpomalují fotosyntézu a zhoršují kvalitu zrn. Studie v Číně a Japonsku ukazují, že teplé noci a intenzivní sluneční záření vedou k výraznému poklesu kvality rýže, což se odráží v nižším podílu kvalitních zrn. Tento trend se zhoršuje zejména v jižních oblastech, kde jsou teploty vyšší.

Snížená kvalita rýže má zásadní dopad na výživu a ekonomiku v zemích, které jsou na ní závislé. Vědci použili pokročilé klimatické modely, které ukazují, že tento trend bude pokračovat, pokud se nezmění klimatické podmínky. Očekává se, že v následujících desetiletích se kvalita rýže bude zhoršovat i v dalších regionech, což bude mít dalekosáhlé důsledky pro bezpečnost potravin.

Zaujalo Tě toto téma?

Změny klimatu snižují kvalitu rýže. Ta přitom zahání hlad půlky planety